Adolescenti

Razdoblje adolescencije podosta je zahtjevno kako za adolescenta tako i za obitelj u kojoj odrasta. U svakom adolescentu kao da postoje dvije osobe: potisnuto dijete i izranjajuća odrasla osoba.

Razdoblje adolescencije podosta je zahtjevno kako za adolescenta tako i za obitelj u kojoj odrasta. U svakom adolescentu kao da postoje dvije osobe: potisnuto dijete i izranjajuća odrasla osoba. Nalaze se zapravo na raskrižju između uloge djeteta i odrasle.

Ovo je vrijeme propitivanja roditeljskih pravila i puta koji su roditelji za njih predvidjeli. Želja da se bude potpuno drugačiji od drugih, da se pronađe svoj stil i pogled na svijet, adolescentima će do odrasle dobi pomoći da izgrade vlastiti identitet.
Problem identiteta, ključan je problem adolescencije.

Na razvoj identiteta utječu različiti čimbenici, kao što su osobine adolescenta, obitelj, vršnjaci, škola, zajednica i kultura. Mlada osoba od djeteta ovisnog o roditelju pretvara se u neovisnu odraslu osobu, to se zove i proces individualizacije.

Adolescenti počinju sebe doživljavati jedinstvenom i posebnom osobom. Nerjetko misle kako su u središtu pažnje svih koji ih okružuju. Također su skloni misliti kako ih okolina neprestano kritički procjenjuje.

„Uvijek se sjeti da si važan i da imaš svoju svrhu, da si voljen i da na ovaj svijet donosiš nešto jedinstveno, što ne može donijeti nitko drugi.“

(Dječak, krtica, lisica i konj, Charlie Mackesy.)

Najizraženija potreba adolescenta u ovom periodu je potreba za slobodom, neovisnošću i potvrđivanjem. Otpori se kod njih javljaju kad se njihova okolina i dalje ponaša kao da su još uvijek „mala djeca“. Razvojni putevi adolescenta ne vode nužno u rizična ponašanja te nisu unaprijed određeni, što ujedno otvara i mogućnosti za preventivno djelovanje. U tom kontekstu je neizostavna uloga roditelja.

Od kompetentnih roditelja u današnje se vrijeme očekuje stalna spremnost za izazove roditeljstva i otvorenost za učenje. Mnogim je roditeljima uloga majke i očeva jedan od najvećih životnih izazova.

Važno je imati na umu da savršen roditelj ne postoji, niti je djetetu potreban. Njima trebaju roditelji koji će preuzimati svoje roditeljske odgovornosti i postaviti jasne granice.

Ako Vam je kao roditeljima teško promatrati kako adolescenti neprestano propitkuju pravila i norme, važno je da zapamtite da im u ovom razdoblju trebate pružiti priliku da vježbaju nezavisnost i donošenje samostalnih odluka, što uključuje i posljedice njihova ponašanja.

Spolno sazrijevanje u adolescenciji je tema koja je mnogim roditeljima neugodna, a u tom je vremenu izuzetno bitno o tome pričati. Naime, znanje o seksualnosti nije se pokazalo kao rizičan faktor, već je povezano s odgađanjem seksualne aktivnosti adolescenta. Važno je također zapamtiti, da samo jednim razgovorom posao nije završen.

Razgovor o seksualnosti trebao bi biti kontinuirani proces. Više manjih i kraćih razgovora imat će veći efekat od samo jednog razgovora. Imajte na umu da je potreba za brižnim roditeljima , koji jasno izražavaju svoje vrijednosti i pravila, i dalje prisutna te da obiteljske vrijednosti itekako utječu na oblikovanje identiteta mladih.

Budite im tu otvoreni za komunikaciju, a kada i ako negdje „zapne“ obratite se za stručnu pomoć.